Derin Dondurucu Kullanımı
Yan kısımlarda aşırı ısınma oluyor, ne yapmalıyım?
Cihazın dış yüzeyi tamamen ısınıyor, soğutma sistemi gereği yan yüzeylerin ısınması normaldir. Süper Şoklama düğmesi açık olabilir, hızlı soğutma düğmesidir.Sürekli açık kalmaması gerekir. Şoklama yaptıktan sonra kapatılması gerekir. Termostat ayarı yüksek olabilir, termostat ayarı 3. veya 4. konuma alınmalıdır.
Kırmızı ikaz lambası yanıyor ne yapmalıyım?
Cihazın fişi yeni takılmış olabilir, cihaz yeni kullanılmaya başlandıysa 2-3 saat boş çalıştırıldığında kendiliğinden sönecektir. Cihaza tek seferde aşırı yükleme yapılmış olabilir, ürün yüklemesi yaparken cihazın 1 günlük soğutma kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Cihazın bulunduğu ortam çok sıcak veya çok soğuk olması sebebiyle yeterli performansta çalışmıyor olabilir, cihazın bulunduğu ortam güneş ışığına soba , kalorifer vb. uzak olması sağlanmalıdır. Cihazın kapağı açık kalıyor olabilir, aşırı yükleme kapağın tam kapanmasını engeller. Kompresör arıza yapmış olabilir, yetkili servis tarafından işlem yapılması gerekir.
Ürünüm koku yapıyor, ne yapmalıyım?
Ürününüzdeki besinleri ağzı kapaklı torbalarla veya kapaklı kaplarda saklayınız. Ürününüzün içini temizleyiniz.
Ürün su tahliye kanalında su kalmadığından emin olunuz.
Ürünüm çok ses yapıyor, ne yapmalıyım?
Ürününüzün titreşim yapabilecek bir yere temas edip etmediğini kontrol ediniz. Bütün ayakların yere oturduğundan emin olunuz.
Yeşil renkli enerji lambası yanmıyor ancak ürünüm çalışıyor?
Lambanın değiştirilmesi gerekir. Lambayı değiştirmek için Uğur Yetkili Servisini arayınız.
Yeşil renkli enerji lambası sönüyor ve ürünüm çalışmıyor?
Elektrik kesintisi olup olmadığını kontrol ediniz. Tesisatınızdaki sigortanın atıp atmadığına bakınız. Ürününüzün elektrik kablosunda kopukluk, zedelenme, fişinde hasar veya prizde arıza, temassızlık olmadığını kontrol ediniz. Priz ile ilgili konularda elektrikçinizi, ürün fiş ve kablosu ile ilgili durumlarda Uğur Yetkili Servisini arayınız.
Kompresör sürekli çalışıyor?
Süper soğutma düğmesinin takılı kalmadığından emin olup, aktif durumda ise düğmeyi kapatın. Turuncu renkli lambanın yanmaması gerekir.
Kırmızı sıcaklık uyarı lambası 24 saat boyunca devamlı yanıyor?
Kapağın doğru kapanıp kapanmadığını kontrol ediniz. Derin dondurucunuzun bir ısı kaynağına (kalorifer, soba, güneş v.s.) yakın olup olmadığına bakınız. İç duvarda kalın bir buz tabakası oluşup oluşmadığını kontrol ediniz. Bu durumda buz çözme (defrost) işlemini uygulayınız.
Derin dondurucu temizliğinde nelere dikkat edilmelidir?
Piyasada satılan temizlik malzemelerini, çizici deterjanları, asit, tuzruhu ve alkol gibi kimyasal maddeleri kesinlikle kullanmayınız ve cihazın içini yıkamayınız. Temizlik için Uğur Derin Dondurucu temizleyici spreyini tercih ediniz. Uğur Derin Dondurucu temizleyici spreyinizin olmadığı acil durumlar için cam sil veya sıvı sabun kullanabilirsiniz.
Derin dondurucunun iç kısmında lekeler oluşuyor, bunu gidermek için ne yapmalıyım?
Derin dondurucularınızı; tatil veya uzun süre kullanımda olmadığı durumlarda içerisini boşaltıp mutlaka kuru bir bez ile kurulayınız ve derin dondurucunuzun kapağını açık bırakınız. Kapalı olduğu durumlarda içerisinde nem oluşacağı için leke v.b. oluşumlara sebep olabilir.
Derin dondurucunun içindeki kokuyu nasıl giderebilirim?
Derin dondurucunuzu belirli aralıklarla, kullanma kılavuzundaki talimatlara uyarak temizlerseniz koku oluşumunu engellemiş olursunuz. Ayrıca Uğur Derin Dondurucu Temizleyicisi kullanarak kötü kokuya neden olan bakteri, mantar ve küf oluşumunu engellemiş olursunuz.
Derin dondurucunun iç kısmı neden karlanma yapıyor ve gidermek için ne yapmalıyım?
Kapak contasının sağlamlığını kontrol ediniz. Uzun süredir cihaz temizlenmedi ise oluşan buzlanmadan ötürü cihazın iç kısmına nem akışı olacak ve daha fazla karlanmaya sebep olacaktır. Eğer kapak contası zamanla sertleşti ise sıcak su ve bir bez yardımıyla yumuşatabilirsiniz. Sert contanın her zaman karlanmaya sebep olacağını unutmayınız.
Derin dondurucu neden vakumlama yapmıyor?
Blok kapağın tam olarak kapandığına emin olunuz. Derin dondurucunun çerçeve kısmında oluşabilecek buzlanma kapağın kapanmasına engel olabilir. Bunun için ürünün fişini çekiniz ve cihazın içini boşaltarak temizliği yapıp tekrar kapağın kontrolünü yapınız. İç ve dış tahliye tapasını takınız, kapağın vakum yapmama sıkıntısının yok olduğunu göreceksiniz.Bunların dışında, eğer conta delindi ise garanti harici olarak kapağın değişmesi gerekmektedir.
Derin dondurucunun dış kısmı neden terleme yapıyor?
Özellikle sahil kesimlerinde bulunan bölgelerdeki mevsim geçişlerinde havada bulunan nem seviyesi %65’ten fazla olduğu durumlarda ya da derin dondurucunun kullanıldığı alanlarda soba, ısıtıcı, kalorifer, vs. olması durumunda derin dondurucular terleme yapabilir ve bu durum geçicidir. Cihazınızın çalıştığı yer konusunda dış kısımda terleme ile karşı karşıya geldiyseniz yukarıda belirtmiş olduğumuz durumları değerlendiriniz.
Derin dondurucunun blok kapağı açılmıyor, ne yapmalıyım?
Derin dondurucunun kapağını açamıyor iseniz ucu sivri olmayan bir eşya (örneğin kaşığın sap kısmı) ile contaya zarar vermeden dolap içerisine hava girişi sağlayarak kapağın açılmasını sağlayabilirsiniz. Bundan sonra böyle bir sorun yaşamamak için; iç tahliye tapasını söküp, dış tahliye tapasını da tapanın üzerindeki delik yarıya gelecek şekilde takılmasını sağlayarak kapağın açılmama sıkıntısını giderebilirsiniz.
Aldığım derin dondurucuyu evimin neresinde konumlandırmalıyım?
Derin dondurucunuzu güneşle direkt temas etmeyecek ve eğer mutfaktaysa ocağa yakın olmayan bir yerde konumlandırabilirsiniz.